Menu

De geschiedenis van jute, wat is jute en hoe is het ontstaan?

Jute op rol en jute zakken zijn producten gemaakt van het materiaal jute. India is de thuisbasis van bijna alle belangrijkste natuurlijke vezels ter wereld. Naast katoen, wol en zijde produceerde India jute, hennep en een aantal andere vezels die honderd jaar geleden al belangrijk waren voor de handel.

Vandaag de dag wordt katoen, wol, zijde en jute in verschillende delen van India gemaakt en geproduceerd. Door deze grote verwerking heeft India ervoor gezorgd dat zij één van de belangrijkste textielindustrieën in de wereld zijn. De hoeveelheid grondstoffen hebben er in India voor gezorgd dat er een grote verscheidenheid aan producten, toepassingen, ontwerpen en decoraties gecreëerd kunnen worden.

Onder de vier vezels (katoen, wol, zijde en jute) is jute altijd een ondergeschoven kindje gebleven. Terwijl wol, zijde en katoen veel bij ceremonies, modeshows en meubels werd gebruikt, bleek jute slechts bruikbaar als verpakking of als bouwbedekking. Vandaag de dag is dat veranderd. Jute straalt iets ambachtelijks uit. Nu ziet men het veel terugkomen in woning- of winkelinterieur en zelfs in kleding. Met jute kan zelfs creatief geknutseld worden. Jute heeft hiermee een nieuwe toekomst gekregen.

De oorsprong van jute

Hoewel niemand het eerste menselijke gebruik van jute kan vaststellen, is het wel zeker dat het al werd gebruikt in de Mahabharata periode van India. Dit was in de periode van 400 tot 100 v. Christus. Mahabharat is als het ware de belichaming van zowel Groot India (en de wereld) als van haar rijke spirituele traditie. In zijn reikwijdte is de Mahabharata meer dan een verhaal over koningen en prinsen, heiligen en wijzen, demonen en goden. In deze periode kreeg een prins geschenken van zijn neef tijdens een ceremonie. Zo werden er onder andere juwelen, edelstenen, kleding en geweven doek van jute gegeven.

Tot halverwege de 19e eeuw werd jute geproduceerd door boeren in de handgeweven sector en werd het gebruikt voor een verscheidenheid aan producten waarin koord werd verwerkt. Er was nog geen commerciële productie voor jute. De productie van jute was gevestigd in Bengal.

De export van jute

De eerste commerciële export van jute was in 1828. Dit stond gerapporteerd in een douanerapport voor de uitvoer van jute. In dat jaar werd ruwe jute geëxporteerd naar Europa. Door het uitbreken van de Krimoorlog werd er een flinke boost gegeven aan de export van jute. De oorlog zorgde ervoor dat Russische hennep, die werd gebruikt voor de verwerking van verpakkingsmaterialen, niet direct kon worden geïmporteerd. De import hiervan was met enkele jaren vertraagd. Als vervanging werd jute uit India gebruikt. Maar voordat hennep volledig kon worden vervangen voor jute moest er een technisch probleem worden opgelost. De huidige machines konden het grove juteweefsel niet goed verwerken. Hierdoor kon er niet snel genoeg worden gespind en geweven. In 1832 had Firma Balfour en Melville de oplossing door de ruwe jute te bespuiten met een substantie van walvisolie en water. Het nieuwe proces werd in 1838 getest bij een grote order die naar Nederland verstuurd moest worden. De jute zakken werden geaccepteerd en daarmee mochten ze blijven.

Door de explosieve toename van ruwe jute zagen Britse ondernemers een goede kans om te investeren. De wereldhandel nam toe en daarmee zou de vraag naar jute zakken ook toenemen. Aangezien in India veel goedkoper geproduceerd kon worden dan in Engeland was dit een goede reden om de ruwe jute vanuit India te halen. De waarde van jute steeg enorm. De export van ruwe jute bleef echter vier keer hoger dan de export van jute zakken. Vanuit overheidsberichten kwam naar voren dat de jute zakken voornamelijk werden gebruikt voor graanhandel.

Eind van de 19e eeuw was de productie van jute uit India bijna alleen nog maar bedoeld voor de export. Bijna alle molens waren eigendom van Schotse ondernemers. De Eerste Wereldoorlog gaf nogmaals een enorme spurt aan de groei van jute uit India. Zo werd het gebruikt voor zandzakken, tenten en canvasdoek. Door de enorme spurt van jute kwam er aan het einde van de Eerste Wereldoorlog een overproductie. Hierdoor was een beperking op de productie van jute genoodzaakt.

In meer dan honderd jaar werd jute gebruikt voor het vervaardigen van jute zakken. Naarmate andere vezels hun intreden deden, bleef de jute productie alleen nog maar beperkt tot het maken van jute zakken. Er werd vastgesteld dat jute geen andere doeleinden had. Er werd dus niet meer geëxperimenteerd met nieuwe mogelijkheden voor jute. Pas in de 20e eeuw realiseerden textieldeskundigen dat jute als plant enorm veel potentie heeft. Hiermee kwam jute weer overal in terug.

Jute binnen de fashionwereld

In 1990 werd de eerste jute modeshow georganiseerd in Delhi. Het was voor jonge ontwerpers en grote modemerken een geweldige motivatie. In volgend decennia is veel vooruitgang geboekt als het gaat om het verwerken van jute in kleding. Jute heeft haar stempel in de modewereld achtergelaten. Of het nu gaat om rokken, high fashion jassen of andere kledingsoorten.

In de loop der jaren zijn er manieren ontwikkeld waarmee jute als stof fijner voelt om te dragen. De commerciële levensvatbaarheid van jute is hiermee aanzienlijk vergroot. Wanneer jute ook daadwerkelijk op linnen gaat lijken, heeft jute als voordeel dat het veel goedkoper te produceren is. Het kan op allerlei verschillende manieren gespannen en geweven worden. Hierdoor kan het in de toekomst naast hoge kwaliteit katoen, zijden en fijne wol als luxe voorwerp verschijnen. Als het echt een veelgebruikte textiel wordt, zal het ruwe beeld van jute compleet verdwijnen.

Bij Vendrig Packaging koop je verschillende soorten en maten bedrukte en onbedrukte jute producten. Makkelijk besteld en snel geleverd vanuit voorraad. Vandaag vóór 17:00 uur besteld is dezelfde dag nog verzonden!

Klik hier voor ons aanbod jute zakken.

Klik hier voor ons aanbod jute op rol.

Om te bekleden met granny squares

Beoordeling:

"Super"

Bekijk product

Voor verpakkingen te maken voor onze kattenmeubels van..

Beoordeling:

"Super mooie kwaliteit"

Bekijk product

Antiek speelgoed

Beoordeling:

"Top"

Bekijk product

Als filterzak voor appelsap persen uit appels

Beoordeling:

"Zaht, stevige erwaarloosbare opdruk. Precies de nodige grootte, nturl"

Bekijk product