Menu

Waarom jute?

Waarom jute?

Jute is een natuurproduct en afkomstig uit biomassa. Biomassa is natuurlijk en is afkomstig van organisch (rest)materiaal. Dierlijk of plantaardig materiaal dus, zonder synthetische grondstoffen die uit een fabriek komen. Bij natuurlijke producten zoals jute zijn de externe kosten, zoals extra CO2-uitstoot, veel minder in vergelijking met producten die met fossiele grondstoffen worden gemaakt. Wil je weten waarom jij voor jute moet kiezen? Lees dan verder.

Jute vezels zijn afkomstig van de jute plant, uit het geslacht Corchorus. Deze jute planten groeien voornamelijk in vochtige en warme gebieden in Bangladesh, China en India. De jute vezels zijn afkomstig van de bast van de plant. Jute wordt na katoen wereldwijd het meest gebruikt. De vezels bestaan voornamelijk uit cellulose en lignine, die een plant zijn sterkte en veerkracht geeft. Al in 1838 kwam men erachter dat jute machinaal gesponnen kan worden, waardoor het op grote schaal geproduceerd kon worden. Op deze manier heeft jute zijn intrede gedaan. Jute is een natuurproduct en afkomstig uit biomassa. In mooi Engels noemen we dat ‘Biobased’. Ook katoen, vlas en hennep zijn bijvoorbeeld biobased. Biomassa is natuurlijk en is afkomstig van organisch (rest)materiaal. Dierlijk of plantaardig materiaal dus, zonder synthetische grondstoffen die uit een fabriek komen. Bij natuurlijke producten zoals jute zijn de externe kosten, zoals extra CO2-uitstoot, veel minder in vergelijking met producten die met fossiele grondstoffen worden gemaakt.

Wat zijn de toepassingen van jute?

Jute is een prachtig product dat zich makkelijk laat bewerken. Daarom kun je het voor veel verschillende dingen gebruiken. Zo worden er matten van gemaakt om bodemerosie te vertragen. Omdat het materiaal biologisch afbreekbaar is vertraag je het erosieproces, zonder schade aan te brengen aan de natuurlijke omgeving.

Bovendien hoef je de matten naderhand niet uit te graven, ze lossen vanzelf op in de bodem. Maar je kunt nog veel meer met jute! Het wordt gebruikt voor stoelbekledingen, tapijten, als inpakmateriaal voor katoen en natuurlijk de welbekende jute sinterklaaszak! Het is ook ideaal knutselmateriaal. Van vlaggetjes, tot tassen en tafellopers. Je enige beperking is je fantasie!

Waar komt jute vandaan?

Jute wordt gemaakt van de bast van planten uit het geslacht Corchorus, in Nederland beter bekend als de kaasjeskruidfamilie. Deze planten hebben warmte en vocht nodig om goed te groeien. Daarom komt jute voornamelijk uit landen als India, China en Bangladesh. Interessant feitje: in deze landen worden de stengels van de juteplant ook gegeten als groente en als ingrediënt voor soep.

Hoe wordt jute gemaakt?

De juteplant is na ongeveer 4 maanden klaar om geoogst te worden. Oogsten gebeurt meestal wanneer de plant in bloei staat. Na het oogsten worden de planten eerst 20 dagen in water geweekt. Daardoor wordt de stengel zacht en dat maakt het makkelijker om de bast eraf te halen. Deze bastvezels worden vervolgens gewassen, gedroogd en in bundels gebonden. Tot slot worden de gedroogde jute bundels gesorteerd op kleur, sterkte en vezellengte en in balen geperst zodat ze klaar zijn voor verzending.

Wat zijn je opties bij het kopen van jute?

Jute is verkrijgbaar in verschillende diktes en sterktes. Welke soort jute je het beste kunt kopen hangt dan ook vooral af van de toepassing die je in gedachten hebt. Voor knutselprojecten heb je vaak voldoende aan een dunne soort jute. Voor andere toepassingen zoals het herstellen van zittingen van banken en stoelen heb je meer aan een stevige, stugge variant.

Laat ook een reactie achter!
Nog geen reacties. Wees de eerste!

Ik maak een bloemenband voor om een uitvaartkist

Beoordeling:

"Prima, omdat het al de juiste afmeting heeft, werkt het makkelijk en prettig."

Bekijk product

Boomstam inwikkelen

Beoordeling:

"Perfekt"

Bekijk product

Voor verpakkingen te maken voor onze kattenmeubels van..

Beoordeling:

"Super mooie kwaliteit"

Bekijk product

Privacy afscherming in tuinhek

Beoordeling:

"Fantastisch, mooie kwaliteit, goed maatvoering."

Bekijk product

Schrijf je in en ontvang direct 5% korting

  • Persoonlijke korting
  • Krijg af en toe mails van ons
  • Relevant nieuws

We behandelen je gegevens volgens onze privacyverklaring . Ook is het mogelijk je op elk moment uit te schrijven voor onze e-mails. De kortingscode is twee weken lang geldig bij een besteding vanaf 75 euro excl. btw.

Inpsiratie DIY-projects

Inspiratie nodig?

Bekijk hier de leukste DIY-projecten met jute, stap voor stap uitgelegd!

Bekijk projecten